Alcoholische dranken op je webshop? Let op de wetgeving

Webshop
 Conversal 27 maart 2019

De wetgeving voor de verkoop van alcoholische dranken in een winkel of via een webshop is helemaal anders dan de wetgeving voor de HORECA. In deze blogpost gaan we verder in op de verplichtingen waaraan jouw webshop moet voldoen wanneer je alcohol verkoopt.

Heeft mijn webshop een vergunning nodig?

Of je nu een groothandel, kleinhandel of webshop bent, wanneer je alcoholhoudende dranken verkoopt heb je daar sinds 1 januari 2012 een vergunning voor nodig. Officieel heet dat ‘vergunning ethylalcohol en alcoholhoudende dranken’. Run je een café, brasserie of restaurant en worden die dranken ter plaatse verbruikt dan hoef je zo’n vergunning niet te hebben maar zijn er andere regels van toepassing.

Je vraagt die vergunning aan bij de Federale Overheidsdienst Financiën, maar de meeste ondernemersloketten kunnen dit ook wel voor je doen.

Wat moet ik weten voor mijn webshop?

Je vergunning voor het verkopen van alcohol via je webwinkel in handen hebben is natuurlijk niet voldoende. Je bent verplicht je aan de wettelijke bepalingen te houden. Omdat een webwinkel op dezelfde manier wordt beoordeeld als een fysieke winkel is het ook voor jou verboden om alcohol te verkopen aan minderjarigen. Je mag geen dranken met een alcoholpercentage van meer dan 0,5% verkopen aan klanten jonger dan 16 jaar. Bied je ook sterke dranken en alcoholpops aan? Die mogen niet verkocht worden aan klanten jonger dan 18 jaar.

Voor zo’n winkel ter plaatse is het natuurlijk makkelijker om de leeftijd van de klant te controleren. Bij iedere vorm van twijfel kan een identiteitsbewijs worden gevraagd. Ook voor drankautomaten is de wet duidelijk: verkoop je alcohol dan moet de automaat uitgerust zijn met een identiteitskaartlezer.

Voor een webshop is dat wel even anders. Daar is de controle op de leeftijd heel wat moeilijker. En toch moet je je als online winkel aan de wetten houden en op één of andere manier de leeftijd van de koper kunnen verifiëren.

Leeftijd controleren van de klant op mijn webshop?

We zeiden het al eerder: leeftijdscontrole is voor een webshop geen sinecure. En toch zijn er enkele hulpmiddelen die het jou wat makkelijker maken. Zo kan je ervoor kiezen om een pop-up te laten verschijnen waarin de klant bevestigt dat hij 18 jaar of ouder is. Op die manier ligt de verantwoordelijkheid bij de koper en niet bij jou.

Je neemt de verwijzing naar de minimumleeftijd voor de online-verkoop van alcohol ook op in de algemene verkoopsvoorwaarden. Uiteraard vraag je de klant om voor te bestelling akkoord te gaan met de voorwaarden (bijvoorbeeld via een tickbox) en je maakt een duidelijke verwijzing naar waar hij die kan nalezen.

Conversal geeft je graag een voorbeeld:

Tenslotte kan je de identiteit en leeftijd ook écht laten controleren door de bezorger. Die overhandigt de bestelling dan pas wanneer de juiste bewijzen werden voorgelegd. Vooral wanneer de klant ervoor kiest om de bestelling pas bij levering of achteraf te betalen wordt deze mogelijkheid wel eens gebruikt.

Let op met online reclame voor alcoholhoudende dranken!

Stel: je bent helemaal in regel met de wetgeving op de verkoop van alcoholhoudende dranken via jouw webshop. Om je site te boosten wil je graag aan de slag gaan met een online marketingcampagne. Een prima idee waar Conversal je van A tot Z in kan bijstaan.

Eén van de voordelen van een campagne via de sociale media is dat je je targetgroep heel nauwkeurig kan bepalen. Leeftijd, interesses, regio,… allemaal parameters waarmee we jouw boodschap gericht bij je doelgroep krijgen.

Maar let op! Reclame maken voor alcoholhoudende dranken bij minderjarigen is verboden. Dat geldt trouwens ook voor het afbeelden van jongeren in marketingcampagnes voor alcoholische dranken. Daar kijkt de wethouder streng op toe en jij bent als handelaar verantwoordelijk!

Alcoholische dranken verkopen via je webwinkel of er reclame voor maken is duidelijk aan strenge regels onderwerpen. Heb je vragen bij de uitbouw van jouw webshop of wil je een succesvolle online marketingcampagne starten? Neem zeker contact op met Conversal. Onze specialisten staan klaar om je doorheen het hele proces te begeleiden.