Conversal Logo

Niet-HTTPS sites krijgen het label ‘niet veilig’

Webdevelopment
Conversal 02 februari 2017

Sinds kort markeert Google Chrome de verbinding met onbeveiligde sites als ‘niet veilig’. Dit gebeurt wanneer een website geen HTTPS-protocol gebruikt. En niet alleen de populairste webbrowser doet dat. Ook Mozilla Firefox geeft de verbinding met deze sites een ‘niet beveiligde’ status.

 Welke sites krijgen het label ‘niet veilig’?

In de jongste versie van Google Chrome (nummer 56 alweer) krijgen alle http-sites die een paswoord of kredietkaartgegevens vragen het label ‘niet veilig’. Later zal dit gelden voor http-sites in de incognito-modus. En uiteindelijk zal bij alle http-sites worden vermeld dat de verbinding ‘niet veilig’ is.

Uiteindelijk zullen dus enkel https-sites als veilig worden beschouwd.

Hoe ziet zo’n label er uit?

Op dit ogenblik wijst een uitroepteken naast de het adres van de website op een onbeveiligde verbinding.

Klik je op het uitroepteken, dan krijg je de waarschuwing dat de verbinding met deze site ‘niet veilig’ is.

Later zal Google nog meer expliciete waarschuwingen gebruiken.

Een website met een veilige verbinding herken je aan het groene slotje en de toepasselijke term ‘Veilig’.

Waarom is het label ‘niet veilig’ een probleem?

Enkele redenen om dat label kwijt te raken:

  • Het label straalt weinig vertrouwen uit naar je bezoekers.
  • Gegevens van webbeheerders die via een Content Management System aan je website werken zijn beschermd.
  • Websites met een beveiligde verbinding scoren hoger in Google.
  • De labels worden niet zomaar toegekend. Https-sites hebben effectief een veiligere verbinding tussen de gebruiker en de server waarop de site staat.
  • Google Chrome is de absolute marktleider onder de webbrowsers. In de Verenigde Staten surfte 58,4 % van de internetgebruikers in 2016 via Google Chrome. En ook in ons land is dit de absolute nummer 1.
  • Ook Mozilla Firefox werkt met dit label en werd vorig jaar door 9,5 % van de Amerikaanse internetgebruikers gebruikt. Samen gaat het dus om bijna 7 op 10 internetgebruikers die een http-site als onveilig kunnen beschouwen.

Hoe raak ik dat label kwijt?

Simpel: schakel over op een https-site. Dat kan door een veiligheidscertificaat aan te schaffen. Zo’n certificaat of Secure Sockets Layer (SSL) toont aan dat de verbinding tussen jou en de server beveiligd is. Je herkent het aan het groene slotje.

We zetten reeds sinds begin vorig jaar al onze websites op via een beveiligde “https” verbinding. Wenst u over te schakelen van http:// naar https://? Contacteer ons gerust.