Veiligheid op het internet is een belangrijk issue en zowel Google Chrome als andere internet browsers spelen daar handig op in. Jouw website moet beschikken over een SSL certificaat en ze moet via een beveiligde SSL verbinding worden aangeboden.

Heb je een beveiligde website met SSL certificaat, dan vertoont de adresbalk boven de website het alom bekende slotje. Dat slotje garandeert de bezoeker dat die zich op een betrouwbare site bevindt.

In de nabije toekomst krijgen bezoekers van een onveilige site een nogal expliciete en verontrustende boodschap op hun scherm waardoor de gemiddelde surfer zijn bezoek aan jouw website zal staken. Die boodschap wijst de bezoeker erop dat de bezochte website niet veilig is.

Wat is een SSL certificaat en wie heeft het nodig?

SSL staat voor Secure Sockets Layer: niet meteen een omschrijving die veelzeggend is voor de gemiddelde internetgebruiker. De nadruk ligt hier vooral op het woordje ‘Secure’, wat wijst op een beveiligde verbinding.

Een SSL certificaat is een digitaal certificaat dat een veilige verbinding tot stand brengt tussen jouw website en de browser van de bezoeker.

Vooral websites die werken met online betalingen, maar ook van zodra er persoonlijke gegevens worden verstuurd, hebben nood aan een veilige SSL verbinding en een encryptie van de data die over het internet verzonden wordt.

Dat wil niet zeggen dat je het certificaat niet nodig hebt als je geen online betalingen ontvangt. Iedere website moet voldoen aan de veiligheidsvoorschriften en iedere website moet dan ook beschikken over het certificaat.

Wanneer je probeert te verbinden met een website zonder geldig SSL certificaat via een veilige verbinding (https), dan krijg je een melding te zien in jouw browser. Je kan zo niet de inhoud van de website bekijken, tenzij je hiervoor (via een paar kliks) toestemming geeft. Het is dus van belang dat een beveiligde verbinding gemaakt wordt mét een geldig SSL certificaat. Hieronder vind je een voorbeeld van onze website (www.conversal.be).

Waarom is het label van ‘beveiligde website’ belangrijk?

Een SSL certificaat toont aan je bezoekers dat jouw website betrouwbaar en vooral veilig is.

Ze kunnen op een betrouwbare site met een gerust hart hun persoonlijke gegevens achterlaten. De informatie die ze op een HTTPS-site met SSL certificaat invoeren, is versleuteld en hierdoor dus beveiligd.

Doordat internetbrowsers een veiligheidswaarschuwing tonen wanneer een bezoeker een onveilige website bezoekt, verliezen websites die niet veilig zijn een heleboel bezoekers.

Dit zijn de belangrijkste redenen waarom het label ‘veilige website’ interessant is:

  • het label ‘veilig’ straalt vertrouwen uit naar je bezoekers
  • de informatie die bezoekers ingeven via de website, is beveiligd
  • veilige websites scoren hoger in zoekmachines
  • alle belangrijke browsers houden rekening met het label
  • bezoekers van een onveilige website krijgen in de toekomst een expliciete boodschap die meldt dat de website onveilig is

Hoe kan ik de betrouwbaarheid van mijn website checken?

In de adresbalk waar de URL van een website te zien is, vind je informatie over de betrouwbaarheid van een website. Zo kun je dan ook in een oogwenk een veilige website herkennen.

Zie je voor de URL van de website een slotje verschijnen, dan bezoek je die website via een beveiligde SSL verbinding.

Gaat het om een onbeveiligde site, dan verschijnt er een uitroepteken met de boodschap: ‘Niet veilig’ of ‘Not secure’. Bij andere browsers (zoals bv. Firefox) kan het symbool hiervoor een slotje met een streep erdoor zijn.
Onveilige Site  Not Secure

 

Om meer informatie te krijgen over de beveiligingstoestand van de website, kan je op het slotje of het uitroepteken klikken. Er verschijnt dan een pop-up met de specifieke gegevens over die site.

Waar kan ik zo’n SSL certificaat kopen?

Een SSL certificaat aanvragen kan via verschillende wegen. Meestal gebeurt de activatie via de webhosting van een website. Je kan dus via je webhosting provider een veiligheidscertificaat bemachtigen.

Wanneer je een SSL certificaat activeert, schakelt jouw website ook meteen over van HTTP naar HTTPS. De website vertoont daarna ook meteen het herkenbare slotje dat aangeeft dat bezoekers vanaf nu veilig browsen op jouw site.

Bij Conversal maken we al sinds begin 2016 gebruik van beveiligde SSL verbindingen voor al onze websites.

We kunnen je dan ook helpen met de overschakeling van HTTP naar HTTPS. Wil je de overstap maken? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Ons team van experten staat klaar om je te helpen en om je vragen te beantwoorden.