Instagram zal in de toekomst meer de focus van foto naar video verleggen. Dat wil zeker niet zeggen dat er geen ruimte meer is voor knappe afbeeldingen. Het betekent eerder dat je meer gebruik zal moeten maken van video om een zo groot mogelijk publiek te bereiken. Maar hoe werkt video op Instagram juist? We geven het woord aan Elisa, onze in house Instagram expert.

Wat is Instagram video?

Instagram video bestaat uit videobeelden die gebruikers in hun Instagram feed te zien krijgen.

Binnen Instagram zien we veelal videomateriaal van gebruikers die kunstjes laten zien, gekke danspasjes uitvoeren of hun kat voor de gek houden. Maar ook voor digitale marketeers en bedrijfsleiders is het een uitgelezen kans om met video marketing de juiste doelgroep te bereiken.

Je kan op verschillende manieren video inzetten op Instagram: als Reels, Live, Stories, In Feed video en IGTV. Deze verschillende formats kunnen wat verwarrend zijn, maar diezelfde veelzijdigheid zorgt er wel voor dat digitale marketeers de juiste formule voor hun ideale doelgroep kunnen benutten.

 

Aan de slag met Instagram video

Waarom is video op Instagram zo belangrijk?

Video is een belangrijke format voor marketing, ongeacht of dat op Instagram is of niet. Het feit dat Instagram zo veel verschillende opties aanbiedt om video’s te integreren, geeft je extra mogelijkheden om je boodschap bij het juiste publiek te krijgen.

Video en marketing

Video is een interessante marketing tool die zeker deel uit moet maken van je online marketing strategie en eigenlijk ook kan uitgewerkt worden in een eigen video marketing strategie.

Voor de meeste online marketeers is er één ding dat belangrijker is dan al de rest: de aandacht van internetgebruikers vasthouden. Met een foto kan je die aandacht éénn seconde vasthouden. Met een video doe je dat veel langer. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je gebruik maakt van kwalitatieve bedrijfsvideo’s met een boodschap die meteen de aandacht trekt.

Hoe plaats je een video op Instagram?

Zoals reeds kort aangehaald biedt Instagram gebruikers heel wat verschillende manieren om video te publiceren.

Video in Instagram Stories

Instagram Stories zijn het populairste video format op het platform. Misschien komt dat omdat ze automatisch bovenaan in de startpagina van iedere gebruiker verschijnen en hierdoor een enorm bereik kunnen hebben. Insta Stories mogen maximaal 15 seconden duren en verdwijnen automatisch na 24 uur. Ze kunnen extra worden opgefleurd met emoji’s, tags of stickers.

Instagram Stories zijn makkelijk in te zetten voor video marketing omwille van de vele mogelijkheden. Dit type video is bovendien één van de weinig plaatsen op Instagram waar je een link naar je eigen website kan plaatsen. Op die manier haal je makkelijker leads en conversies binnen!

Je kunt een Story uploaden vanuit je eigen mediabibliotheek. Dat doe je door rechts te swipen vanaf het startscherm. Daarna kan je kiezen of je meteen een verhaal wil filmen of of je een eerder opgenomen video vanop je telefoon wil gebruiken. Voor Stories creëer je best een verticale video die het hele scherm in portretstand vult. Heb je verschillende Stories rond eenzelfde onderwerp, dan kun je deze bundelen als highlights of hoogtepunten.

Samengevat:

 • Instagram Stories duren maximaal 15 seconden
 • Ze verdwijnen na 24 uur
 • Je neemt de video voor je Story best op in een verticaal formaat
Video in Instagram Stories

Video publiceren in je Instagram feed

Je kan ook een video rechtstreeks posten op je Instagram feed (of berichtoverzicht). De video moet tussen 3 en 60 seconden duren. Hier heb je dus behoorlijk wat vrijheid om een korte catchy boodschap te tonen of om een langere instructievideo te posten.

Net als bij afbeeldingen kun je ook voor video’s in de feed filters gebruiken, een product taggen of een beschrijving toevoegen. De feed geeft je een heleboel marketing mogelijkheden, zeker wanneer jouw boodschap langer duurt dan 15 seconden.

Een video in je Instagram feed publiceren, doe je op dezelfde manier als het publiceren van een foto. Je kiest dan voor een video bestand in plaats van een foto. Voor in-feed video’s maak je best een vierkante of horizontale video. Die past het best in het overzicht.

Samengevat:

 • Video’s die gepost worden in je Instagram feed mogen 3 tot 60 seconden duren
 • Je gebruikt best een vierkant of horizontaal formaat
 • Ze blijven staan in je normale nieuwsfeed
Video in Instagram Feed

Instagram Reel video publiceren

Instagram Reels zijn het best te vergelijken met een TikTok video. Ze worden getoond in de Reels tab, een apart tabblad dat specifiek dit type video’s toont. Het zijn video’s van 15 tot 30 seconden.

Om een Reel video te publiceren, moet je eerst naar de Reel tab in de app gaan. Daar kan je meteen een boodschap opnemen of je kiest voor een video die al op je gsm staat. Je neemt best je video op in een verticaal formaat. Een Reel video kan je verder uitdossen met filters, een tekstje op het juiste moment en een heleboel andere interessante extra’s.

Dit type video is bijzonder interessant voor marketeers die een specifiek publiek willen bereiken. De Reel gebruikers binnen Instagram bestaan uit een jong publiek dat behoorlijk wat uurtjes per dag online doorbrengt.

Samengevat:

 • Instagram Reels lijken qua concept op TikTok
 • Filmpjes duren 15 tot 30 seconden
 • Neem je video op in een verticaal formaat
 • Je filmpjes verschijnen in een aparte tab op je profiel

IGTV video publiceren

Publiceer je regelmatig video en wil je graag dat jouw video’s een beetje langer kunnen duren? Dan is IGTV misschien het perfecte video formaat voor jou. Instagram TV kan je een compleet video kanaal uitbouwen met verschillende series en cover foto’s.

Een IGTV videoboodschap kan je niet rechtstreeks opnemen. Je moet de video vooraf gemaakt hebben. De video’s verschijnen in de normale nieuwsfeed, maar er bestaat ook een tabblad voor IGTV. Zo kunnen bezoekers ervoor kiezen om enkel video te zien.

Een IGTV video moet minimaal 1 minuut duren. Door de video via een computer te uploaden, kan je een video van maximaal 60 minuten publiceren. Met je smartphone kan je video’s van maximaal 15 minuten toevoegen.

Samengevat:

 • Instagram TV, kortweg IGTV, is bijna een eigen YouTube-kanaal op Instagram
 • Video’s kunnen 60 seconden tot 60 minuten duren, maar moeten op voorhand opgenomen zijn
 • Je kan kiezen of je in horizontaal, verticaal of vierkant formaat je video opneemt
 • Achteraf verschijnt de video in je nieuwsfeed, maar video’s blijven ook bereikbaar via een apart tabblad
IGTV film publiceren

7 extra tips om succesvolle Instagram video’s te posten

Instagram biedt meer dan voldoende mogelijkheden en opties om jouw video’s te publiceren op het platform. Maar is het ook zo makkelijk als het lijkt? Om de slaagkansen te verhogen, geven we graag nog enkele extra tips om Insta succes te garanderen!

 • Neem je video op met mobiele gebruikers in het achterhoofd. Instagram is een mobiele app. Ook al creëer je jouw video misschien op de computer, houd er rekening mee dat je kijkers de video op hun smartphone zullen bekijken!
 • Ga op zoek naar interactie. Door een quiz of poll in video vorm te publiceren, vraag je interactie van je volgers. Dat zorgt op zijn beurt dan weer voor meer engagement en potentieel ook meer bereik.
 • Denk aan de kwaliteit. Niemand kijkt graag naar een video van erbarmelijke kwaliteit. Zorg ervoor dat jouw video’s altijd een goede beeld- en geluidskwaliteit hebben.
 • Grijp meteen de aandacht. De eerste 3 seconden van je video zijn beslissend. Zullen kijkers blijven kijken of haken ze af?
 • Gebruik de voordelen van de verschillende video formaten. Gebruik IGTV voor langere video’s en Instagram Stories voor korte catchy opnames.
 • Maak je video niet langer dan nodig. Op IGTV kan je video’s tot wel 60 minuten publiceren, maar dat hoeft niet! Het heeft geen zin om een lange video te maken als het onderwerp zich bijvoorbeeld niet toe leent. Beter dan om met een korte video je boodschap concreet over te brengen.
 • Denk verder dan Instagram. Vergeet niet om gebruik te maken van de video mogelijkheden op YouTube, Facebook en andere social media kanalen. Instagram video is maar een deel van het geheel!