We zijn dol op video. Elke dag kijken we gezamenlijk miljoenen uren aan videomateriaal op YouTube. En dat is eigenlijk ook niet zo verwonderlijk. Experts schrijven al meer dan 5 jaar dat video marketing de beste manier is om een specifiek publiek te bereiken. Een goed doordachte video marketing strategie zorgt voor meer zichtbaarheid en meer loyale fans. Maar hoe begin je eraan? Marie-Lise, onze expert video marketing strategie, legt het voor je uit.

Wat is video marketing?

Bij video marketing gebruik je video en beeldmateriaal om je online marketing campagne te versterken. Het is een vorm van content marketing die je kan inzetten voor een hele campagne of om een fase van de buyerā€™s journey te ondersteunen. De juiste video met de juiste timing heeft de kracht om jouw twijfelende klant te overhalen om een bestelling te plaatsen.

Door gebruikt te maken van een slim doordachte campagne bereikt dit type marketing exact die personen die jij wil aanspreken en bereiken. Video marketing wordt daarom steeds belangrijker in onze evoluerende maatschappij.

Waarom heb je een video marketing strategie nodig?

Zomaar een willekeurige video van Ć©Ć©n van je producten op het internet gooien, is niet altijd de beste methode. De kans bestaat natuurlijk wel dat iemand je video vindt en misschien zelfs een aankoop bij je doet. Een video marketing strategie is een doordachte methode waarbij het gebruik van video op een slimme manier in je online marketing campagne wordt geĆÆntegreerd.

Zo bepalen we bij het opstellen van een strategie steeds de juiste doelgroep, tijdstippen, kanalen en exacte fase in de buyerā€™s journey. Een video kan een gebruiksaanwijzing zijn voor een elektrische step, maar het kan ook een korte TikTok video zijn voor een jeugdig publiekā€¦ of beide!

Door een slimme strategie op te stellen, bereikt de juiste video op het juiste moment een potentiƫle klant.

Succesvolle video marketing strategie

5 tips voor een succesvolle videomarketing strategie

Een video maken en online zetten is niet moeilijk. Maar zonder dat goed doordacht strategisch plan en die specifieke boodschap, bestaat de kans dat je de verkeerde personen of zelfs helemaal niemand bereikt.

Specifieer je doelgroep nauwkeurig

Jong en oud, iedereen bekijkt video. Op onze smartphone, tablet, laptop of tv verslinden we video content als zoete broodjes. Je doelgroep kan dus eender wie zijn, maar je doet er wel goed aan om die doelgroep zo nauwkeurig mogelijk te specifiƫren. Wie wil je bereiken?

Door nauwkeurig te zijn over je exacte doelgroep wordt het mogelijk om kanalen, tijdstippen en video materiaal te bepalen.

Bepaal wat je exact wil bereiken met je video campagne

Een video op YouTube zetten is niet zo moeilijk. Het is net iets moeilijker om met je video de juiste resultaten te bereiken. Maar eerst moet je bepalen wat je juist wil bereiken met je campagne. Wat zijn de doelstellingen?

Is het de bedoeling dat potentiƫle klanten een bezoekje brengen aan je winkel? Of wil je dat ze naar je website komen om hun contactgegevens achter te laten? Of misschien wil je vooral meer merkbekendheid genereren en zoveel mogelijk mensen van jouw doelgroep laten kennis maken met je diensten en producten?

Alles is mogelijk, maar voor een optimaal resultaat is het belangrijk om je doel zo duidelijk mogelijk te bepalen.

Match je doelgroep en beoogd effect met de juiste kanalen

Nadat je hebt bepaald wie je wil bereiken en wat het doel is van je video kan je beginnen met matchen!

Zo heeft iedere doelgroep eigen kanalen waar ze vaak vertoeven. Tussen die kanalen kies jij het kanaal waar jouw doelgroep zich bevindt. Dat kan een YouTube video zijn, maar het kan ook een video op Facebook, TikTok of zeker ook je eigen website zijn.

Ook het beoogde effect bepaalt mee het kanaal. Zo is het ene kanaal eerder geschikt om interesse te wekken (bijvoorbeeld TikTok, Instagram video’s of Facebook advertenties), terwijl andere kanalen beter toelaten om meer specifieke informatie over te brengen of om langere video’s te tonen (bijvoorbeeld YouTube of jouw eigen website).

Tips voor video marketing strategie

Breng de juiste content in beeld

De juiste beelden en de juiste boodschap zijn erg belangrijk wanneer je jouw doelgroep wil overtuigen. Zorg ervoor dat je boodschap perfect vertaalt waar jij of jouw product voor staat.

Je kan inspiratie op doen om de juiste boodschap te vinden. Een tip is om te starten vanuit enkele vragen om een beter beeld te krijgen van wat jouw klanten net nodig hebben:

  • Hoe stel jij zelf je bedrijf voor aan iemand?
  • Welke vragen krijg je vaak binnen in de helpdesk?
  • Welk probleem, waar jouw doelgroep mee kampt, los je op?

Deze basisvragen zijn een goed begin wanneer je gaat brainstormen naar ideeƫn. Door gebruik te maken van een bedrijfsvideo of instructievideo kan je een inkijk geven in je product of service. Je zet je toekomstige klanten aan om beroep te doen op jouw expertise of product.

Vergeet niet te triggeren

Die hele videomarketing campagne heeft natuurlijk weinig zin wanneer je bezoekers geen duidelijke trigger of call to action (CTA) krijgen. Ze hebben genoten van de video, maar zonder die noodzakelijke trigger zullen ze er verder weinig mee doen.

Daarom is het belangrijk dat je het doel van je video vertaalt in een duidelijke CTA. Wil je dat kijkers je na afloop contacteren? Geef dat dan ook duidelijk aan.

Wat is het verschil tussen video marketing en reclame?

Is video marketing dan eigenlijk exact hetzelfde als de reclamefilmpjes die we op televisie te zien krijgen? Nee!

De reclame die jij tijdens je favoriete show verplicht moet kijken, is minder interessant dan een slimme video marketing strategie. De reclamefilmpjes worden verplicht geconsumeerd door een doelgroep die enkel bepaald is op basis van kijkvoorkeur op tv.

Een slimme videomarketing strategie zorgt ervoor dat je videomateriaal bekeken wordt door een zeer specifiek publiek. Jouw doelgroep bestaat uit (internet)gebruikers die effectief op zoek zijn naar jou of naar een oplossing voor het probleem waar ze mee kampen.

Welk type videoā€™s kan ik maken?

Video marketing is een breed begrip en je kunt de campagne op verschillende manieren aanpakken. Bij het kiezen van je type video hou je best rekening met de fase van de buyerā€™s journey waarin je doelgroep zich bevindt.

Je kunt klanten op de hoogte brengen van je bestaan tijdens de awareness fase. In deze fase is je potentiƫle klant zich bewust van een probleem, maar weet die nog niet goed welke oplossingen er bestaan. Een bedrijfsvideo of een informatieve video die je expertise in beeld brengt, zorgt in deze fase voor een goede insteek.

Tijdens de tweede fase overweegt je klant enkele mogelijkheden. Er moet meer informatie verzameld worden om overtuigd te geraken. Deze fase leent zich perfect voor een productvideo of instructiefilmpje.

De laatste fase is bepalend en dient om je bijna-klanten effectief over de schreef te trekken. In deze fase kan je eventuele klanten overtuigen met een demo video van je product of service. Ook beoordelingen en testimonials van klanten kunnen bijzonder overtuigend zijn.

Video marketing bij Conversal

Video marketing is een effectieve en leuke manier om je onderneming onder de ogen van toekomstige klanten te krijgen. Maar hoe pak je dat aan voor jouw klanten en producten?

Twijfel je over de juiste aanpak voor jouw specifieke doelgroep of boodschap? Conversal werkt met een team van experts in digitale marketing. We hebben zelfs onze eigen videograaf in huis die jouw boodschap in een knappe bedrijfsvideo kan gieten. We helpen je dan ook graag om video marketing een integraal onderdeel van jouw marketing strategie te maken.