Bij Conversal zijn we altijd op zoek naar manieren om onze klanten te helpen groeien en innoveren. Daarom willen we jullie graag laten kennismaken met een nieuw fiscaal voordeel. Deze nieuwe investeringsaftrek voor bedrijven stimuleert hen om zowel digitaal als groen te investeren. Wordt jouw website gebouwd, jouw digitale betalings- en facturatiesysteem ontwikkeld of jouw data digitaal beveiligd door een externe partij zoals Conversal? Dan geniet je van een extra fiscaal voordeel. Benieuwd hoe dit voor jou het verschil kan maken?

Investeringsaftrek

Wat is een investeringsaftrek?

Een investeringsaftrek is een fiscaal voordeel waarmee je een percentage van de investeringskosten kunt aftrekken van de belastbare winst. Dit geldt zowel voor de start als voor de uitbreiding van je activiteiten. Als de winst onvoldoende is, kan de aftrek zelfs worden overgedragen naar het volgende belastingjaar, een echte win-win toch? Kortom, het is een slimme manier om te investeren in de toekomst van je bedrijf.

Voor welke investeringen geniet je van een fiscaal voordeel?

De digitale investeringsaftrek gaat over software en apparatuur voor digitale betalings- en facturatiesystemen, boekhoudsystemen, CRM-systemen, e-commerce platformen en IT-beveiliging. Onder de noemer van groene investeringen valt alles van energiebesparing en hernieuwbare energie, deze komen in aanmerking voor verhoogde aftrekken.

Hoeveel krijg ik dan terug?

Voor digitale investeringen gefactureerd in 2023 geldt een aftrek van 20,5%, en voor 2024 is dat 15,5%. Vanaf volgend jaar 2025 worden de aftrekken nog interessanter:

  • 10% basisaftrek voor zelfstandigen en kleine ondernemingen, verhoogd tot 20% voor digitale activa.
  • 40% thematische aftrek voor groene investeringen (30% voor andere ondernemingen) die energieverbruik en koolstofemissies verminderen.
  • 13,5% technologieaftrek, verhoogd tot 20,5% voor gespreide aftrek van investeringen in octrooien en milieuvriendelijk onderzoek en ontwikkeling.

Kom ik in aanmerking?

Alle ondernemingen, inclusief vzw’s onderworpen aan vennootschapsbelasting, kunnen van deze aftrek genieten. Kleine ondernemingen zijn bedrijven met maximaal 50 werknemers, een omzet van 11,25 miljoen euro en een balanstotaal van 6 miljoen euro (waarbij maximaal één criterium mag worden overschreden). Voor vzw’s is de eis van het balanstotaal niet van toepassing.

Hoe indienen?

De basisaftrek kun je eenvoudig toepassen via formulier 276U voor natuurlijke personen of vak 275U in Biztax bij de vennootschapsbelastingaangifte.

Meer weten? Raadpleeg de infofiche van VLAIO voor extra details.

Bij Conversal helpen we je graag verder om deze kansen optimaal te benutten. Heb je vragen of wil je meer informatie? Aarzel niet om contact met ons op te nemen. Samen bouwen we aan een duurzame, digitale toekomst voor jouw bedrijf.