WordPress maakt er een gewoonte van om de verschillende WordPress updates te vernoemen naar jazz muzikanten. Zo kwamen Miles Davis, John Coltrane en Billie Holiday al eerder aan de beurt. Op 12 november 2019 werd er een nieuwe update vrijgegeven: WordPress 5.3 Kirk, genoemd naar Rahsaan Roland Kirk.

Met iedere WordPress update zien we kleine en grotere wijzigingen die vaak een belangrijke impact hebben op de gebruikservaring binnen WP (WordPress). De meest recente update bevat veel verbeteringen ten opzichte van de vorige versie en in dit artikel lees je er meer over!

Verbeteringen aan de Block Editor

Deze WordPress update legt duidelijk de focus op de gebruiksvriendelijkheid van de Block Editor. WordPress voegde maar liefst 150 nieuwe features toe aan de editor. De meeste van deze features zorgen ervoor dat de editor makkelijker te gebruiken is, terwijl andere aanpassingen dan weer gericht zijn op stijl en design.

De block editor bestaat ondertussen een jaar. Deze functionaliteit werd voor het eerst geïntroduceerd met de befaamde WordPress 5.0 update die iedereen in de richting van de Gutenberg block editor duwde. We zien bij iedere update toch weer verbeteringen voor deze editor verschijnen.

Een gebruiksvriendelijke interface

Met enkele subtiele aanpassingen, zoals bijvoorbeeld het accentueren van de lijnen rond knoppen en velden, wordt de aandacht van de gebruikers meteen gevestigd op de belangrijke elementen in het WordPress systeem. Op die manier kan er sneller en vooral intuïtiever gewerkt worden.

De interface ziet er ook meteen iets frisser en moderner uit, wat het natuurlijk leuker maakt om in WordPress te werken.

Meer flexibiliteit in design

Blokken worden makkelijk om te stylen in de nieuwe update van WordPress. Vanaf nu kan je probleemloos achtergrondkleuren van blokken bewerken of een vaste breedte instellen voor je kolommen. Achtergrondkleuren zijn ook meteen beschikbaar voor verschillende blokken, zoals hoofdingen en tekst vakken.

Je kan dus veel makkelijker pagina’s gaan stylen in WordPress 5.3.

Automatische schaling van grote afbeeldingen

Voor website beheerders die liever niet te veel tijd spenderen aan het bewerken en schalen van hun afbeeldingen, is deze verbetering een echt geschenk.

WordPress 5.3 gaat namelijk automatisch afbeeldingen schalen die groter zijn dan 2.560 pixels. Zo worden je bestanden kleiner en de laadtijd wordt korter. Ideaal toch!

Andere verbeteringen in deze WordPress update

Behalve deze 3 nuttige optimalisaties, voerde WordPress ook enkele andere veranderingen door die bijdragen tot de gebruiksvriendelijkheid.

  • Verbeterde gezondheidschecks voor je website
  • E-mail verificatie voor WordPress administrators
  • Geen time-out meer bij het opladen van grote bestanden via mobiele apparaten
  • Enkele bugfixes, zoals het automatisch (foutief) draaien van opgeladen afbeeldingen
  • Compatibiliteit met PHP 7.4
  • Verbeterde support voor tijdzones
  • En nog veel meer…

Conclusie – WordPress Update 5.3 Kirk

WordPress is met deze aanpassingen alweer een stukje toegankelijker en makkelijker in gebruik. Alle nieuwe features werken vlekkeloos en er is dan ook geen enkele reden om de WordPress update nog langer uit te stellen. Het team van Conversal is alvast gestart met het updaten van de WordPress websites van al onze klanten.

Heb je vragen over jouw WordPress website of installatie? Conversal is WordPress expert en we helpen je graag met de opbouw en het onderhoud van je website! Neem gerust contact met ons op met je vragen!