Een traag ladende website is niet alleen frustrerend. Als bezoekers te lang moeten wachten, bestaat de kans dat ze doorklikken naar een andere website. En zo kan je wel eens leads verliezen. Het HTTP/2 protocol is een revisie van het eerste generatie HTTP protocol en zorgt ervoor dat websites sneller laden.

Wat zijn HTTP en HTTP/2?

HTTP staat voor HyperText Transport Protocol. Het is een transfer protocol dat er voor zorgt dat je een website (hypertext) kan opvragen via het internet. De courante versie was tot voor kort HTTP/1.1 dat al meegaat sinds 1999. Het internet maakte echter in die periode van bijna 20 jaar een enorme evolutie door. Vergelijk maar eens de statische website met enkele foto’s van toen met de website van vandaag vol multimediacontent en andere toepassingen.

Sinds enkele jaren is er een nieuwe versie van het protocol: HTTP/2. In een experimentele fase werd het ontwikkeld door Google onder de naam SPDY (Speedy), vandaag ondersteunt bijna 1 op 4 van de websites wereldwijd HTTP/2.

Wat zijn de voordelen van HTTP/2?

  • De laadtijd van jouw website is 3 tot 15 % sneller. Dat komt onder meer omdat HTTP/2 meerdere bestanden tegelijk kan versturen terwijl het protocol bij HTTP/1.1 bestand per bestand opvraagt.
  • HTTP/2 is prima geschikt voor mobiel gebruik dankzij de compressie van de headers. Die headers dienen om informatie over het op te vragen bestand uit te wisselen tussen de server en de browser. In HTTP/2 worden overbodige headers genegeerd en de nodige headers gecomprimeerd.
  • Jouw website wordt veiliger dankzij de encryptie of versleuteling van gegevens.

Is jouw website klaar voor HTTP/2?

Om effectief van HTTP/2 gebruik te kunnen maken moet aan enkele voorwaarden worden voldaan:

  • Je browser moet HTTP/2 ondersteunen. Dat is het geval voor onder meer Internet Explorer, Chrome, Edge, Firefox en Safari.
  • De server moet ook HTTP/2 ondersteunen.
  • HTTP/2 werkt enkel op een HTTPS-website. Een SSL-veiligheidscertificaat is dus noodzakelijk. Eerder schreven we al waarom zo’n certificaat nog belangrijk is. Alle websites die we bij Conversal bouwen, zijn dan ook HTTPS-sites.

Hoe zie je of jouw website klaar is voor HTTP/2?

  • Installeer de HTTP/2 and SPDY Indicator in Chrome. Een blauw bliksemflits-icoon rechts van de zoekbalk wijst op een HTTP/2-site, een rode op een SPDY-site en een grijze toont aan dat geen van beide aan de orde is.
  • In Mozilla Firefox kan je de HTTP/2 Indicator installeren en ook hier wijst de blauwe bliksemflits op een HTTP/2-site.
  • Doe de test, bijvoorbeeld via de gratis test van KeyCDN.

Contacteer ons gerust voor meer informatie over webdevelopment.