Wat betekent het voor jouw website?

Een SSL-certificaat (Secure Sockets Layer) is een digitale handtekening die cruciaal is voor de beveiliging van je website. Google en andere zoekmachines hechten steeds meer waarde aan de veiligheid van websites, en belonen websites met een SSL-certificaat met een hogere ranking. Maar wat houdt zo’n certificaat precies in, en waarom is het zo belangrijk?

Wat is het?

Een SSL-certificaat zorgt voor een beveiligde verbinding tussen een webserver en een browser. Het fungeert als een digitale paspoort voor een website en bevestigt de identiteit van de website en de server. Bovendien versleutelt het de gegevens die worden verzonden tussen de browser van de gebruiker en de webserver, waardoor deze niet kunnen worden onderschept of gemanipuleerd.

Het beschermt de gegevens van bezoekers, waardoor het vaak wordt toegepast bij webshops en sociale media die gevoelige informatie zoals creditcardnummers en persoonlijke gegevens verwerken

Hoe werkt?

Een SSL-certificaat koppelt de gegevens van een domein of bedrijf aan een cryptografische sleutel. Wanneer een browser een verbinding probeert te maken met een website met een SSL-certificaat, vraagt de server eerst om een kopie van het certificaat om de identiteit van de website te verifiëren.

Na validatie van het certificaat, kan de server een veilige, versleutelde verbinding tot stand brengen met de browser. Dit proces staat bekend als het SSL-handshake-protocol, en zorgt ervoor dat alle gegevens die tussen de server en de browser worden uitgewisseld, privé en veilig blijven.

Er bestaan 2 soorten SSL certificaten

  1. Standaard SSL-certificaat: Bij dit type certificaat worden de gegevens van de domeinnaamhouder gecontroleerd. Het is een goede keuze voor blogs en kleinere websites waar persoonlijke gegevens van gebruikers niet noodzakelijk zijn.
  2. Extended Validation (EV) SSL-certificaat: Hierbij worden de gegevens van de domeinnaamhouder, het bedrijf en de aanvrager gecontroleerd. Dit is het meest uitgebreide type SSL-certificaat, en is ideaal voor grote bedrijven en e-commerce websites die gevoelige klantinformatie verwerken

Hoe herken je het?

Dergelijke certificaten kun je herkennen aan:

  • Het HTTPS-protocol
  • Het symbool van het hangslotje in de browserbalk
  • De groene adresbalk (bij EV SSL-certificaten)

Voordelen?

Het gebruik van een SSL-certificaat voor je website brengt verschillende voordelen met zich mee:

  • Groter vertrouwen bij klanten: SSL-certificaten laten zien dat je de privacy en veiligheid van je klanten serieus neemt. Dit kan het vertrouwen van klanten in je website verhogen, wat essentieel is voor het opbouwen van langdurige klantrelaties.
  • Hogere conversies en dus een hogere omzet: Een groter vertrouwen bij klanten kan leiden tot hogere conversieratio’s, wat vervolgens kan leiden tot een hogere omzet. Als klanten zich veilig voelen bij het invoeren van hun persoonlijke informatie, zijn ze waarschijnlijk eerder geneigd om aankopen te doen of zich aan te melden voor diensten.
  • Hogere ranking op Google: Google geeft voorrang aan websites die een SSL-certificaat hebben in zijn zoekresultaten. Dit kan helpen om je website meer zichtbaar te maken en meer verkeer naar je website te trekken.

Het belang van SSL-certificaten bij Conversal

Bij Conversal begrijpen we het belang van websitebeveiliging. Sinds 2016 beveiligen we de websites van onze klanten altijd met een SSL-certificaat. Als je meer wilt weten over hoe we de veiligheid van je website kunnen verbeteren, aarzel niet om ons te contacteren!