fbpx

Wat is een sitemap?

Een sitemap is onmisbaar en een term die zeer vaak gebruikt wordt. Maar wat is het nu juist?

Elke website bestaat uit verschillende pagina’s. Bij grote websites spreken we al snel over tientallen of soms zelfs honderden pagina’s. Een sitemap is de inhoudstafel van een website en dient als plattegrond voor wie zich navigeert op jouw website. Het kleine bestand bevat alle pagina’s die beschikbaar zijn op een website. Het is belangrijk voor zowel zoekmachines als voor de bezoeker.

Wat is een sitemap

Speelt een sitemap een belangrijke rol voor de indexering van mijn website?

Het antwoord op deze vraag is volmondig: JA!

Google verkent jouw website om al de informatie op te slaan of m.a.w. te indexeren. Het is een hele opgave om alle pagina’s te crawlen, zonder leidraad of structuur. Een hulpmiddel daarbij is een sitemap. Op die manier is het voor een zoekmachine crawler heel eenvoudig te weten welke pagina’s beschikbaar zijn en verloopt de indexatie sneller.

Je hebt er alle belang bij dat zoekmachines zoals Google jouw website crawelen en indexeren. Wanneer een zoekmachine bepaalde pagina’s niet kan vinden, dan zal deze pagina niet in de zoekresultaten terug te vinden zijn. Als gevolg hiervan zul je heel wat potentiële bezoekers mislopen.

Mist een zoekmachine enkele pagina’s in eerste instantie, dan duurt het ook langer vooraleer die in een latere fase alsnog geïndexeerd zullen worden. Daarom is de snelheid van indexatie ook zeer belangrijk. Als dit bij veel pagina’s het geval is dan zal Google steeds minder inzicht krijgen in de structuur en opbouw van jouw website. Net om dit te vermijden is een sitemap onmisbaar. De sitemap gebruikt voor zoekmachines wordt gemaakt in XML.

Tip: Om de zoekmachines te melden dat er een sitemap aanwezig is, kan je dit in de robots.txt opnemen. Om de indexatie te versnellen kan je daarnaast ook de sitemap indienen bij Google Search Console.

Is een sitemap interessant voor de bezoekers?

Voor de bezoeker heeft een sitemap tot doel ze snel inzicht te geven in de opbouw en structuur van de website. Deze sitemap wordt weergegeven als gewone webpagina met tekst-links naar alle pagina’s op jouw website. De pagina’s zijn logisch en systematisch geordend onder elkaar.

De sitemap zoals hieronder weergegeven is opgesteld in HTML.

Sitemap

 

Sitemaps en WordPress: dé ideale combinatie

Het aanmaken van een XML sitemap is helemaal niet moeilijk, zeker niet wanneer je gebruik maakt van het CMS WordPress. Wij gebruiken de Yoast SEO plugin voor het aanmaken van onze sitempas. Hier is het mogelijk om automatisch een XML sitemap te genereren en aan jouw website toe te voegen. Deze plugin zorgt er telkens voor dat de sitemap automatisch wordt geupdate wanneer er nieuwe content aan de site wordt toegevoegd, gewijzigd wordt of verwijderd.

Een XML sitemap zorgt er niet alleen voor dat er voor zoekmachines een leesbaar bestand is gemaakt, maar geeft voor elke pagina ook metadata mee. Deze data bestaat uit volgende aspecten:

  • Het aantal versies
  • De laatst aangebrachte wijziging
  • De positie van de pagina in de sitestructuur

Wij raden steeds aan om voor elke website hoe groot of hoe klein dan ook gebruikt te maken van een sitemap om de indexatie in Google te vergemakkelijken en te versnellen alsook de bezoekers wegwijs te maken op jouw website.

533